Vinprovning av rött vin på systembolaget.......... |
---|
Passet varar som det beskrivs i ca: 2 timmar....vilket är kort men ger bara att man blir mer nyfiken på dess olika moment......handledare för kvälllen var Carina Mian som var från Djurås butiken i Dalarna..... |
Här finns olika sorters vinprovning och inte bara av rött vin.....en intressant kväll är förmodligen Amarone kvällen där man provar olika sorters Amarone och får veta mer om detta vin......den här kvällen var den 28 sept 'Lär dig prova röda viner'.....vi var sammanlagt 24 st personer med varierande ålder från så där dryga 25 till omkring 70 år.....satt bredvid en man som nyligen flyttat från Östersund där han bodde på Körfältet innan flytten till Falun....... |
Kvällen inleddes med att vi fick testa våra 'luktsinnen'.....11 glas med innehåll ställdes upp på 11 stationer och vi fick lukta och gissa vad respektive glas motsvarade för 'doft'......glasen var invirade med folie så vi kunde inte se innehållet.....sedan var det dags att smaka, lukta och titta på de olika vinerna i respektive glas.....texten ovan är i stort exakt på de sätt vi genomförde vinprovningen och de olika faserna som genomgicks......När det gäller vin så tillför tannin både bitterhet, strävhet och komplexitet - dvs det får vinet att till olika grad smaka "torrt". |
Doftgissningen.......... |
---|
Glasen innehöll olika örter, kryddor osv. |
Med denna övning så ville Carina visa att det är så olika uppfattning av dofter.....det behövs mycket träning på att kunna identifiera de olika dofterna.......även ålder har betydelse och så även erfarenhet......jag prickade väl in 8 st av de olika dofterna....men de svåra var att sätta ORD på doften, man kände så väl till doften men kunde inte uttrycka detta i ord.....och här är det träning som skall till..... |
Olika druvsorter vid vinprovning.......... |
---|
Vi satt vid ett långbord dukat med 6 stycken glas vid varje kuvert/plats.....i glasen fanns det ett vin av olika sort.....man börjar alltid från vänster och går till höger i ordning för vinprovning berättade Carina..... |
Teknisk mall för vinprovning.......... |
---|
Vi använde inte denna mall vid vår provning, men många punkter är dock tagna och applicerade i vårt fall..... |
Själva vinprovningen av respektive vin/glas.......... |
---|
För varje vin vi provade så gjorde vi anteckningar i detta protokoll.....vi skrev också in hur vi uppfattade själva vinet såsom om det var vanilj, gräs, hallon, lakrits osv.....Carina gjorde en gemensam anteckning på en tavla av våra uppleveleser.....vi fick sedan facit?.....alla ställde inte riktigt upp på denna beskrivning.....smaken är som baken 'delad'..... |
Facit på vin nummer 1 Druvsort = Grenache.......... |
---|
Säljstart = 2008-04-01....Alkoholhalt = 13,5 %.... Färg = Mörk, blåröd färg....Doft = Ungdomlig, bärig doft med inslag av skogsbär, muskot och lakrits. Råvaror = Grenache, carignan, syrah och merlot.... Sockerhalt = <3 g/l.... Förslutning = Skruvkapsyl .... |
Facit på vin nummer 2 Druvsort = Cabernet sauvignon .......... |
---|
Säljstart = 1991-04-08.....Alkoholhalt = 13,5 %....Färg = Mörk, blålila färg....Doft = Mycket fruktig doft med inslag av fat, svarta vinbär, örter, lakrits och körsbär....Råvaror = Cabernet sauvignon....Sockerhalt = 3 g/l....Förslutning = Skruvkapsyl |
Facit på vin nummer 3 Druvsort = Tempranillo .......... |
---|
Säljstart = 2009-04-01....Alkoholhalt = 13,5 %....Färg = Blåröd färg....Doft = Kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, jordgubbar, choklad och dill ....Råvaror = Tempranillo....Sockerhalt = <3 g/l....Förslutning = Skruvkapsyl |
Facit på vin nummer 4 Druvsort = Malbec .......... |
---|
Säljstart = 2003-04-07....Alkoholhalt = 13 %....Färg = Mörk, blålila färg....Doft = Fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, björnbär, choklad, viol och vanilj....Råvaror = Malbec....Sockerhalt = <3 g/l....Förslutning = Skruvkapsyl |
Facit på vin nummer 5 Druvsort = Zinfandel .......... |
---|
Säljstart = 2014-09-01....Alkoholhalt = 14,5 %....Färg = Mörk, blåröd färg....Doft = Mycket fruktig doft med inslag av fat, drottningsylt, choklad och vanilj....Råvaror = Zinfandel....Sockerhalt = 10 g/l....Förslutning = Naturkork |
Facit på vin nummer 6 Druvsort = Merlot + lite Cabernet sauvignon och Cabernet franc.......... |
---|
Säljstart = 2015-03-02....Alkoholhalt = 14 %....Färg = Mörk, blåröd färg....Doft = Nyanserad doft med tydligt rostad fatkaraktär, inslag av plommon, korinter, kaffe, mörk choklad och tobak.... |
Sammanfattning.......... |
---|
Några råd på vägen för att prova viner och få den bästa smakupplevelsen....... |
Med dessa råd och ord så ville Carina hjälpa oss att få den bästa upplevelsen av vin....hantera vinet med varsam hand och med omsorg.... |